HU | EN

Flamenco könyv

Borító tervek

Flamenco című könyv megrendelése »

A "flamenco" című könyvem 2010 májusában jelent meg a Papirusz-Duola Kiadó gondozásában, mely az első magyar nyelvű könyv a flamencóról. A könyvet jómagam írtam, de a szerkesztés, a desing a korrektúra és a tördelés mind Gózon Eszter munkáját dicséri.

Megrendelhető nálam, illetve a kiadónál.

A könyv rövid tartalma:

  • A flamenco története
  • A flamenco műfajai
  • Flamencoszótár

Flamenco - az első magyar nyelvű könyv a flamencóról (Facebook)

A "flamenco" című könyv bevezetője:

Plakát új emil

Amikor a flamencóról kezdek beszélni, sokaknak rémlik valami dur­cás arcú toporgó emberekről, színes ruhákról, és elkönyvelik spanyol néptáncnak. Pedig ez annál jóval több. Spanyolország déli részén, An­dalúziában kezdett kialakulni sok száz évvel ezelőtt, mostanra pedig már több különböző kultúra elemei keverednek benne: andalúz, cigány, mór, liturgikus bizánci, indiai és zsidó motívumok alkotják a zenét és a táncot, melyek szorosan összefüggnek egymással Ez az egy szó: fla­menco, tulajdonképpen rengeteg műfajt rejt. Mindegyik műfaj más han­gulatú, más-más ritmusképlet szolgál a zene és a tánc alapjául. A skála a martinetes komoly, komor gyászhangulatától a tangó-flamenco és a rumba féktelen vidámságáig terjed, rendkívül sok árnyalattal.

A flamenco mára univerzális művészeti ággá fejlődött, és a világ szin­te minden nagyvárosában találni flamenco iskolákat, tablaót (flamenco műsort kínáló éttermet) és élő, jól működő flamenco közösségeket. Az elmúlt 20 évben Budapesten is egyre népszerűbb lett a flamenco, egyre több tánciskolában lehet táncórákat venni, szép számmal akadnak te­hetséges gitárosok is, rendszeresen turnéznak Budapesten a nagyobb andalúz flamenco társulatok, és hazai előadások is születnek. Emellett egy évtizede szinte minden évben sikerült mesterkurzusokat szervez­ni táncosoknak, gitárosoknak, andalúz művészek, tanárok vezetésével. Valami elindult Budapesten, és az utóbbi években a figyelem még foko­zottabban irányult a latin kultúrák felé.

De egy valami még várat magára: eddig semmilyen könyv, kiadvány nem jelent meg magyarul erről a művészetről, mely átfogó, alapos is­mereteket nyújtana az olvasónak. Jelenleg is rengeteg a félreértés, téves információ vele kapcsolatban, viszont ezzel párhuzamosan az érdeklő­dés mindig óriási. A flamenco nagyon sokszínű, komplex művészeti ág, és ahhoz, hogy valaki igazán élvezni tudja, elengedhetetlenek a háttéris­meretek. Ezért született ez a könyv, hogy ezeket az alapvető ismereteket átadjuk minden a flamenco iránt érdeklődő olvasónknak.

Flamenco című könyv megrendelése »

Dedikálás a 82. Ünnepi Könyvhéten Gózon Eszterrel

Kapcsolódó linkek: